Odense Blomsterfestival
Teamet udspringer af H.C. Andersen univers og kommer til udtryk gennem et hav af kreative fortolkninger.
Naturens og fantasiens evne til evig genkomst står tydelig i H.C. Andersens historie ”Fugl Phønix”, der er inspiration for årets store temaudstilling på Flakhaven.
I 2025 markerer Odense Blomsterfestival sammen med resten af byen 150-året for H.C. Andersens død. Det gør vi under Odense Blomsterfestivalen med en hyldest til fantasien og skaberkraften, der blomstrer så stort og mangfoldigt i H.C. Andersens værker. Med sin kunst har H.C. Andersen sat et evigt aftryk på eftertiden, hvor hans eventyr, digte, romaner og papirklip til stadighed inspirerer til nye fortolkninger. Derfor er årets tema for Odense Blomsterfestival ”Fra frø til evig blomstring”.
Ved Johs. Nørregaard Frandsen
I 150-året for H.C. Andersens død flyver Fugl Fønix stadig flottere. Gå på oplevelse i skønhedens og mangfoldighedens poesi.
Det er 150 år siden H.C. Andersen døde den 4. august 1875. En stor digter lukkede sine øjne for sidste gang, men hans kunst lever videre og er vokset i betydning lige siden. H.C. Andersen skrev mange historier, digte og eventyr, hvor livskraften og det genopstandne liv er tema. Han så fantasien, naturen, troen og den kunstneriske skaberevne som kræfter, der aldrig lod sig slukke. I den lille historie om ”Fugl Phønix” fra 1850 folder H.C. Andersen mytens vinger ud. Fugl Fønix er et fabeldyr, et flere tusind år gammelt symbol på genfødsel, der kendes fra arabiske, ægyptiske, fønikiske, græske og romerske myter. En gang hvert århundrede brænder fuglen til døde i sin rede, men samtidig klækkes et æg i flammerne og en ny Fugl Fønix er født.
I slutningen af den lille historie, ”Fugl Phønix”, skriver Andersen:
”I Paradisets Have, da du fødtes under Kundskabstræet, i den første Rose, kyssede vor Herre dig og gav dig dit rette Navn – Poesien”. Da Eva og Adam blev uddrevet af Paradisets have, så gav Gud mennesket poesien, blomsterne, kærligheden og håbet. Det er det stadige omdrejningspunkt i H.C. Andersens kunst. Livskraften og poesien er i alle ting, men i blomsterne, i naturen og kunsten folder det sig især ud som symboler under Fugl Fønix’ mægtige vingefang.
Det er det, vi skal fejre H.C. Andersen for, hans evige tro på fantasien og det evige, på skønheden og på livets uudslukkelighed. Det skal vi tage med ind i mindet om digteren, der døde for 150 år siden, men som ustandselig genfødes i fantasiens luende bål. Vi skal tage vare om mindet. Det gør vi ikke mindst ved at tage vare på den bæredygtighed, biodiversitet, variation, farveflor og sanseeksplosion, som blomsterfestivalen repræsenterer. Her rejser Fugl Fønix sig igen og igen.
Af Professor emeritus cand. phil. Johs. Nørregaard Frandsen, tidligere leder af H.C. Andersen Centret ved Syddansk Universitet Odense.