Tag med på en fascinerende lydvandring gennem Odenses sorte historie

På årets H.C. Andersen Festivals præsenteres en unik forestilling, der vækker fascination og bekymring over teknologi til live. Forestillingen tager os med på en rejse tilbage til 1800-tallets industrielle revolution, hvor damplokomotiver, gaslamper og elværker revolutionerede samfundet.

I 1853 åbnede Odenses første gasværk sine haner, og fra den stinkende og rygende fabrik begyndte gassen at strømme ud i byens gader, der blev oplyst af det nye lys. Kort tid efter kom jernbanen til byen, og disse store forandringer vakte både begejstring og foruroligelse hos den berømte eventyrdigter H.C. Andersen. Han hyldede damplokomotivets kolossale muligheder og beskrev maskinens fart og kraft som et eventyr i sig selv. Men samtidig var han skræmt over de forandringer, teknologien medførte. Var dampmaskinen mon i virkeligheden en uhyggelig "mester Blodløs"? 

I et samarbejde mellem Bymuseet Møntergården, Danmarks Jernbanemuseum og Teater Jævn er der skabt en spektakulær forestilling, der tager os med tilbage i tiden og giver os indblik i gaslampens, elværkets og damplokomotivets æra. 

Forestillingen begynder ved Møntergården og fører os gennem Odenses gader til fods. Undervejs besøger vi nøje udvalgte steder, ting og bygninger, der alle bærer på en del af den store sorte historie. En dygtig skuespiller fra Teater Jævn formår at vække historien til live ved hjælp af litteratur og beretninger fra 1800-tallet og frem til i dag.  

Kulminationen finder sted på Danmarks Jernbanemuseum, hvor tændte damplokomotiver med deres kraft og røg fortæller det sidste kapitel i dette teknologiske eventyr. Med store bjerge af kul og søer af sort olie skabte disse maskiner rigdom, komfort og frihed. Men spørgsmålet er, hvordan eventyret ender?  

Forestillingen lader publikum spekulere over konsekvenserne af teknologiens fremgang og stiller vigtige spørgsmål om magtens natur. Det er en unik mulighed for at gå i H.C. Andersens fodspor og få et indblik i, hvordan den nye teknologi formede byen og samfundet omkring ham. 

Kan opleves fra den 20.-24. august på Møntergårdens Museum. Læs mere her.