Spytspande og sorte huller: En magisk forestilling på H.C. Andersen Festivals

Til årets H.C. Andersen Festivals kan publikum se frem til at opleve en unik og tankevækkende forestilling ved navn "Spytspande og Sorte huller". Forestillingen, der fokuserer på temaet krop, vand og epidemier, udfolder sig gennem otte audiovisuelle fortællinger og inviterer til en rejse ind i det fremmede og det, der ikke længere er os, men som kommer fra os.

Fra Texas til Lapland og fra Medusas spytslanger til mikroskopiske bjørnedyr tager denne performancevandring os med på en udforskning af epidemier og vores vandede kroppe. Forestillingen formår at balancere store tanker med humor og fortællelyst og byder publikum indenfor i et univers af eventyrets magi. 

Udstyret med hovedtelefoner guides publikum gennem byens afkroge. Forestillingen inviterer os til at reflektere over romantikkens natursyn og behovet for at forstå det mudrede, det fordærvede og det, der normalt sorteres fra. 

Inspiration fra Andersens univers

I forestillingen finder vi inspiration i H.C. Andersens debutroman "Improvisatoren" fra 1835, hvor han beskriver Venedig som "grim" og springer den mytiske venetianske sæbeboble. Et magisk øjeblik fra "Den Lille Pige med Svovlstikkerne", hvor svovlstikkerne lader pigen forsvinde ind i et andet univers, udgør grundstenen i forestillingen. Disse øjeblikke lader publikum reflektere over menneskets grundlæggende lyst til at fortælle historier og stiller vigtige spørgsmål om vores verden, alternative virkeligheder og betydningen af de historier, vi fortæller om os selv, fortiden, nutiden og fremtiden. 

Forestillingen er skabt af Jonas Kjeldgaard, hvis praksis er baseret på teatralsk opmærksomhed og drevet af strukturelle idéer. Gennem sanselig og midlertidig tilstedeværelse i performanceformen formår han at transformere sin krop og fortælle historier, der komprimerer store, forgrenede og spekulative narrativer til en næsten vægtløs tilstand.  

For Jonas Kjeldgaard er performance først og fremmest et kropsligt arbejde, der strækker sig fra forskning og udvikling til udførelse og eventuelt gentagelse. Kroppens fysiske tilstedeværelse er metoden til at udforske kunstnerens fundamentale fascination af vægtløshed og performativitet. 

Forestillingen kan opleves fra den 22.-26. august på Plantanpladsen - Klingenberg. Læs mere her.