Oplev en dragende fortolkning af ukrainsk folkeeventyr som fortælleteater

På årets H.C. Andersen Festivals indtager fortæller Anette Wilhjelm Jahn scenen med sin betagende fortolkning af det ukrainske folkeeventyr ”Kotyhoroshko". Dette spændende værk tager publikum med på en fortryllende rejse gennem en verden af trillende valmuer, dragemord og ukrainsk kultur.

Når H.C. Andersen Festivals går løs, byder Måle Fortælleteater på sin spændende fortolkning af det ukrainske folkeeventyr ”Kotyhoroshko”, som opføres af Anette Wilhjelm Jahn. 

Fortællingen begynder i et smukt land, hvor gule hvedemarker møder den blå himmel. Men en dag bryder en frygtindgydende drage ind på scenen - med otte skarpe vinger på ryggen og otte små hønsefødder til at balancere. Dragen tager den unge pige, Olenka, til fange og tvinger hende til at være sin tjenerinde. Olenkas brødre kæmper for at befri hende, men dragen viser sig at have en sårbarhed: Han kan ikke tåle at høre Olenka synge de smukke ukrainske sange.  

Efter onsdagens forestilling, som er henvendt børnefamilier, får publikum mulighed for at deltage i et værksted, hvor de kan lave deres eget ukrainske valmue-emblem. Anette Wilhjelm Jahn udtaler selv følgende: ”Efter forestillingen skaber publikum deres eget valmueemblem i et værksted for at vise respekt for de faldne i krigen, de tænder et lys for verdensfreden og går gumlende derfra med en ukrainsk valmuekage.’’ 

Anette Wilhjelm Jahn er ikke blot en talentfuld fortæller, men også uddannet antropolog fra Københavns Universitet. Hendes dybe interesse for fortællingen har ført hende til Europa-Parlamentet i Danmark og til at interagere med ukrainere, der har delt deres historier med hende.  

Anette Wilhjelm Jahn har Odense som hendes fødeby, og hun kommer fra en familie, der i høj grad dyrkede byens store digter. Hendes egen fascination af H.C. Andersen blev vækket som barn, da hun blev taget med til museet af sin far, der fortalte eventyrene til internationale forretningsforbindelser. Hendes optræden på H.C. Andersen Festivals giver også mulighed for at sprede Andersens eventyr til skoler over hele landet gennem hendes undervisningsmateriale. I undervisningsmaterialet sammenligner eleverne Andersens eventyr ’’Den onde Fyrste’’, og når forestillingen efterfølgende turnerer rundt i landet, spredes glæden ved Andersens eventyr på denne måde.  

Kom og oplev Anette Wilhjelm Jahns enestående optræden, der vil tage dig med på en rejse ind i en verden af trillende valmuer, dragemord og ukrainsk kultur.  

BEMÆRK: Forestillingen onsdag 23. august kl. 16 er for børnefamilier, hvor du har mulighed for at skabe dit eget valmueemblem sammen med ukrainske kvinder. Forestillingen torsdag 24. august kl. 19 er derimod for voksne, hvor der efter forestillingen vil være oplæg og samtale ved ukrainske Yulia Kindra fra UADialogue på engelsk.