Havfolket: En gribende fortælling om at søge sit rette element

Kom og oplev fængende fortællerteater om vigtigheden af at hjælpe hinanden med at være dem, vi er, når Anette Wilhjelm Jahn fremfører ”Havfolket” i krypten ved Odense Domkirke til H. C. Andersen Festivals.

Historien om Havfolket tager sit udgangspunkt i et gammel nordisk sagn om sælfolket. Sælfolket, der engang har været mennesker, men som i dag lever som sæler i havet. Kun ved fuldmåne bliver de igen til mennesker, stiger op af havet, lægger deres sælskind og danser på klipperne.  

”Men en fuldmånenat, dukker en enlig mand op og fanger en sælpiges sælskind fra klippen. Dermed holder han hende fra at komme under vandet igen. Han stjæler altså hendes identitet, og gør hende til sin, hvor hun dermed er tvunget til at leve iblandt mennesker. De lever som sådan ganske fint sammen, får børn og alt er normalt. Men hun begynder langsomt at svinde ind, og står for døden”, fortæller Anette Wilhjelm Jahn 

Det er starten på sagnet ”Havfolket”, hvor flere tematikker er gemt bag de umiddelbare ord, der gerne skulle give stof til eftertanke, når publikum går derfra.  

Fra sagn til nutiden  

Sagnet er nemlig langt fra et fortidslevn. Det er historien om at miste ens identitet, og hvordan vi bliver ødelagte af at miste os selv, hvilket også er et højt aktuelt emne for os mennesker i dag. Danmark fik i 2019 den første lov, der kriminaliserer psykisk vold, og det er dette emne, som sagnet omtalte for flere hundrede år siden.  

”Sagnet fortæller netop, at vi ikke kan stjæle hinanden og holde hinanden låste. Vi går til og forsvinder, hvis nogen tager vores identitet. Og kærlighed kan aldrig lykkes, hvis man vil eje den. Kærligheden skal være fri. Præcis som lovgivningen mod psykisk vold nu ytrer. Vi skal derfor hjælpe hinanden med at være dem, vi er, og dét er hovedbudskabet i forestillingen”, uddyber Anette.  

Historien drager også flere paralleller til H. C. Andersens fortælling om Den Lille Havfrue, der giver sin stemme for at blive en del af menneskeverden, men mister kærligheden og bliver til skum på havet. Det er derfor oplagt for alle skolebørn, som besøger forestillingen, at arbejde med historien om Den Lille Havfrue, så der skabes en større forståelse for historiens kerne.   

Forestillingen er skabt til store som små, og derfor vil Anette tilpasse alt efter hvem, der dukker op. Således, alle får sat historien sat i øjenhøjde og får hele essensen med.  

Sang, trommer og dans i Odense Domkirkes krypt 

Publikum kan forvente en altomsvøbende oplevelse. Hvor både kulisse, indhold og virkemidler bliver taget i brug for at hive publikum med ind i fortællingen.  

Forestillingen bliver fremført nede i krypten i Odense Domkirke, hvor de store gotiske hvælvinger, lyssætning og sceniske tæpper giver en stemningsfuld atmosfære til oplevelsen. Undervejs bliver der både sunget, spillet på tromme og danset – og publikum bliver en aktiv del af forestillingen, når danser med i en kædedans.   

”Publikum får også en lille gave med, når de går, for at minde dem om, at de ikke skal lade nogen stjæle deres identitet. De skal søge deres rette element”, afslutter Anette med et smil.  

Glæd jer til en fængende fortælling om identitet, hvor alt kan ske! 

Forestillingen er gratis og kan opleves i Odense Domkirke d. 21. august, kl. 15:30-16:30, samt d. 24. august, kl. 19:00-20:00.