FAB: Det handler ikke kun om mursten

Fyns Almennyttige Boligselskab (FAB) tror på, at kultur kan gøre en forskel for mennesker. Derfor har de valgt at blive en del af fællesskabet bag H.C. Andersen Festivals.

25. november 2019

Alle har ret til en god bolig. Denne tanke har siden 1946 dannet grundlaget for FAB’s arbejde, og i dag tilbyder FAB alt fra eget hus til lejligheder i et grønt og bæredygtigt bofællesskab. De tror på, at en god bolig danner rammen om det gode liv, og beboerne har derfor rig mulighed for at få indflydelse på egne boligafdelinger. Derudover føler FAB et socialt ansvar for at hjælpe udsatte beboere, så de også får et sundt og trygt boligliv.

2019 var FAB’s første år som festivalsponsor, og for dem var det et helt naturligt skridt at tage. De ser nemlig mange ligheder mellem deres egne og festivalens værdier.

- Det et er godt match. Meget af det, som H.C. Andersen Festivals står for, står vi også for, siger formand for FAB’s organisationsbestyrelse, Erling Nielsen.

Et rummeligt fællesskab

FAB genkender sig selv i flere af festivalens værdiord. Et af dem er ”Fællesskabets flertydighed”. Det almennyttige boligselskab arbejder for at skabe, understøtte og vedligeholde fællesskaber i alle deres afdelinger, som er meget forskellige.

- Hvis der er noget, der er rummeligt, er det vores sektor og branche. Her bor alt lige fra direktøren til den, der ligger lige over hjemløshedsgrænsen. Et andet eksempel er, at der bare i Korsløkken her i Odense bor 68 forskellige nationaliteter side om side, fortæller Erling Nielsen.

Derfor er det vigtigt for FAB at kunne rumme forskellighed og ikke mindst være med til at bygge bro på tværs af sociale og kulturelle lag. De oplever, at afdelinger med en god social blanding af mange mennesker udvikler sig positivt.

Kultur kan gøre en forskel

Festivalens værdiord ”Mønsterbruddet” klinger også velkendt hos FAB. Som støtte af H.C. Andersen Festivals er de med til at brede kultur ud til mennesker, der ikke oplever så meget af det i deres hverdag.

- Vi tror, at kultur kan gøre en forskel. Hvis der kommer noget kultur ud til dem, som normalt ikke oplever så meget kultur, kan det måske rykke ved noget. Det hele skal ikke være indsatser med socialforsorgen og politiet - kultur kan også være et indsatsområde, forklarer Erling Nielsen.

Under årets festival afholdt FAB et event i Korsløkkeparken, hvor beboere og andre interesserede kunne lade sig underholde af stomp-gruppen Heartbeat. Det betyder også noget for FAB at kunne tilbyde deres beboere den slags oplevelser.

- Vi kan ikke bevise, hvilken forskel kultur helt præcist gør, men vi kunne se og mærke, at folk var glade og havde en god dag, og så har vi allerede gjort en forskel, siger Erling Nielsen.

Netop denne tanke har motiveret FAB til at bakke op om H.C. Andersen Festivals. Derfor har Boligsocialt Hus, som er del af FAB, samarbejdet med festivalen om at invitere beboere fra især Korsløkken ind i festivalens frivilligfællesskab. Herigennem kan de opbygge selvtillid og skabe gode relationer, der på sigt øger deres muligheder for uddannelse, job og praktikpladser. Samarbejdet har også åbnet dørene for nye kontakter, som FAB kan trække på i fremtidige beskæftigelsesindsatser.

Gode oplevelser til medarbejderne

Under årets festival kunne FAB også give deres medarbejdere gode oplevelser, blandt andet med et arrangement i forbindelse med koncerten i Kongens Have, og det sætter boligselskabet pris på.

- Mange af dem er utroligt engagerede i deres job, og de fortjener derfor en ekstra belønning for at gøre en stor forskel til dagligt, siger Erling Nielsen.

FAB glæder sig til at kunne give både deres beboer og medarbejdere endnu flere gode oplevelser til H.C. Andersen Festivals 2020.