Eventyrlig bogstavleg i Farvergården

Om under en uge skydes årets H.C. Andersen Festivals i gang, men kunstnerne bag de mere end 500 kulturtilbud har været i gang med forberedelserne længe. Blandt andet i Farvergården, hvor du under festivalen kan være med til at sætte dit kunstneriske aftryk på kunstværket Happy Alphabet sammen med den verdensberømte, odenseanske kunstner Thomas Dambo.

14. august 2019

Der bliver bogstaveligt talt leget med store bogstaverer i Farvergården. Børn og deres forældre har indtaget gårdrummet foran Kulturmaskinen i forbindelse med ”Sommer i Farvergården” og boltrer sig i de sjove og udfordrende aktiviteter. Og midt i det hele er der gang i forberedelserne til årets H.C. Andersen Festivals, hvor fortællingens mindste byggeklodser, bogstaverne, får ny form og liv i kunstværket Happy Alphabet.

Kunstværket består af 36 store, tredimensionelle bogstaver af genbrugstræ på hjul. Bogstaverne rager halvanden meter op i luften og er omkring 60 centimeter brede, og de dekoreres i fællesskab af Fyns borgere med inspiration fra H.C. Andersens fortællinger og liv, og på denne sommerdag er der gang i produktionen af et D og et T.

”Lige nu er vi ved at dekorere D’et, hvor børnene får lavet en aftegning af deres hånd på et landkort, som vi så klipper ud og limer på begge sider af D’et,” siger Jimmy Mørup Nielsen, funktionsleder på Kulturmaskinen, og tilføjer:

”Når vi bare står med det ene bogstav, ser det ikke så voldsomt ud, men det kommer virkelig til at fylde godt op, når alle 36 bogstaver bliver samlet her i Farvergården.”

Verdenskendt kunstner står bag

De første tanker om Happy Alphabeat blev taget for et års tid siden, mens selve produktionen af bogstaverne er i gang i tre-fire måneder. Bag kunstværket står den verdenskendte kunstner Thomas Dambo, der selv er født og opvokset i Odense og glæder sig til at se sit kunstværk blive til virkelighed i fødebyen.

”Som altid opstod idéen ud fra genbrugelige materialer, jeg fandt. I det her tilfælde en masse små hjul. Samtidig har jeg tit arbejdet med kunstværker, hvor jeg har givet folk mulighed for selv at udtrykke sig kunstnerisk. Og ud af de to elementer voksede Happy Alphabet,” siger Thomas Dambo fra en lufthavn på vej hjem fra Chongqing i Kina, hvor han har været ovre og lave tre af sine berømte trolde.

Kunstværket sættes frit

Under H.C. Andersen Festivals i uge 34 skal resten af de forvoksede bogstaver udsmykkes, og her kan alle være med. Mandag til torsdag er der workshops, hvor man kan være med til at dekorere nogle af bogstaverne, ligesom børnene skal kunne lege med og på de færdige bogstaver.

”Vi ville gerne skabe et kunstværk sammen med fynboerne, og vi ville gerne give en masse fynboer muligheden for at bidrage til et så stort og kompliceret kunstværk, som Happy Alphabet faktisk er. Og så håber vi selvfølgelig bare, at en masse mennesker kommer forbi i løbet af H.C. Andersen Festivals,” siger Thomas Dambo og tilføjer, at et væsentligt element i kunstværket er de hjul, der bliver sat under bogstaverne, når de er færdigdekoreret.

”Ved at sætte hjul under bogstaverne, sætter vi kunstværket frit, så alle kan lege med det. Så kan man kan danne ord eller skrive sit navn, som man så kan blive fotograferet foran. Det er en sjov gimmick, og jeg håber at se en masse billeder af Happy Alphabet på Instagram,” siger Thomas Dambo, der også håber, at kunstværket kan være med til at minde folk om, hvor mange ressourcer, der ligger rundt omkring, som sagtens kan genbruges.

I løbet af festivalen vil alle besøgende i Odense i øvrigt også blive præsenteret for Happy Alphabet, når bogstaverne ruller en tur rundt i midtbyen.