Bag om festivalen: Birgit er i fuld gang med 2020

Om under fire uger skydes årets H.C. Andersen Festivals i gang, men i kulisserne er der allerede gang i planlægningen af festivalen i 2020.

23. juli 2019

Nede i hjørnet af festivalkontoret i Vestergade sidder Birgit Christiansen. Birgit er programchef for vores store kulturfestival, så mens resten af kontoret emmer af den festival, der skydes i gang om fire uger, jonglerer Birgit samtidig med programmet for H.C. Andersen Festivals i 2020. Først og fremmest i forhold til festivalens fyrtårne.

”Festivalen har hvert år 4-6 helt store tilbud til byens borgere og gæsterne, som vi prøver at få på plads tidligere end resten af programmet. Derfor er vi allerede nu i tæt dialog med kunstnere, der byder ind med kulturelle fyrtårne til næste års festival,” siger Birgit Christiansen og tilføjer, at også mange andre kunstnere allerede nu kontakter festivalen med tilbud til 2020.

”Interessen for H.C. Andersen Festivals er virkelig stor, og hver eneste uge bliver vi kontaktet af kunstnere, der gerne vil være en del af festivalen.”

I festivalens maskinrum siden 2014

Med en uddannelse i Kultur og formidling fra Syddansk Universitet har Birgit været en del af H.C. Andersen Festivals siden 2014. Siden 2015 har hun været programchef og dermed haft det overordnede ansvar for at koordinere udvælgelsen af de mere end 500 kulturaktiviteter, der hvert år i uge 34 fylder Odense med tilbud til alle aldersgrupper.

Officielt åbnes der for ansøgningerne fra kunstnere og aktører, der drømmer om at blive en del af festivalen i 2020, lige så snart årets festival slutter. Så når mange andre i efteråret puster ud efter en veloverstået festival, er det nærmest højsæson for Birgit og de komitéer, der er med til at vælge de mere end 500 kulturaktiviteter, som odenseanerne hvert år kan opleve under H.C. Andersen Festivals.

Ansøgningsfristen for kunstnere, der ønsker at være med til festivalen i 2020, er 1. november, hvorefter komitéernes arbejde begynder.

Birgit har det forkromede overblik

Det er seks fagkomitéer og to overordnede komitéer, som udvælger alle aktiviteter under den odenseanske kulturfestival.

”Festivalen har ikke én kunstnerisk leder, men en hel række af dygtige fagfolk med viden om teater, dans, musik, kunst, kulturformidling, gadeperformance, subkultur, uddannelse og meget mere, som er engageret i festivalens Kultur- og Uddannelseskomité. De kigger blandt andet på kvalitet og på hvorvidt, de enkelte ansøgere lever op til et eller flere af festivalens fem værdiord, der tager udgangspunkt i H.C. Andersens univers. Alle komitéerne mødes nogle gange i løbet af efteråret, og jeg sidder med ved alle møder for at bevare det forkromede overblik,” siger Birgit og tilføjer:

”De enkelte komitéer udvælger de mest interessante aktiviteter indenfor rammen af festivalens værdiord og overordnede strategi. Nogle gange får de dog et opdrag – i år ønskede vi for eksempel mere gadeperformance og at sikre teaterforestillinger for skoleelever. Og så er det selvfølgelig vigtigt, at det samlede program rammer alle festivalens målgrupper og sikrer, at der er noget for enhver.”

Når de samlede indstillinger fra komitéerne har været forbi festivalens styregruppe, får alle ansøgere mod slutningen af året svar på, om de skal være en del af H.C. Andersen Festivals i 2020. Og så skal det fortælles til gæsterne i løbet af foråret, hvor der også skal lægges sidste hånd på programmet.