Vores festival bliver ikke til ved et trylleslag

Selvom H.C. Andersen Festivals er en vaskeægte eventyrfestival, så bliver festivalen ikke til med et enkelt sving med tryllestaven, som det sker i eventyrene. Vores festival er et resultat af mange tusinde timers forberedelse og benhårdt arbejde af vores flittige medarbejdere.

10. Juli 2018

Det er Pernille Mathiasen og Maria Dams job at sørge for, at Amfiscenen bliver bygget ud, så der er plads til, at dygtige kunstnere som Hjalmer Larsen, Nelson Can, Thøger Dixgaard og Karl William kan give den gas på den intime byscene til H.C. Andersen Festivals i uge 34.

- Jeg løber bare rundt under festivalen, griner Pernille Mathiasen, der er produktionschef for H.C. Andersen Festivals.

Det er groft sagt Pernille Mathiasen, der sørger for, at de fysiske rammer er klar, når vores kulturfestival løber af stablen i uge 34. Og ja, så er det forresten også hende, der holder styr på alle festivalens 105 aktører og 70 scener og sørger for, at alting bliver så eventyrligt som planlagt.

- Jeg laver aldrig en plan, for jeg ved, at jeg ikke kan overholde den. Min telefon ringer uafbrudt, når først festivalen er i gang, for der opstår hele tiden ting, jeg skal tage mig af. Så jeg er all over! Heldigvis har jeg et meget godt overblik, og jeg har godt styr på, hvad der sker hvor og hvornår, siger hun. 

Et helårsjob med fart over feltet

For udenforstående kan det være svært at forstå, at det er et helårsjob at planlægge vores festival, der varer 8 dage. Men når man hører Pernille Mathiasen liste op, hvad hun og hendes praktikant, Maria Dam, skal have på plads inden festivalen, så er det faktisk ikke så mærkeligt, at der er fart over feltet på festivalkontoret hele året.

- Vi skal have tilladelser af myndighederne til at sætte scener op, spærre veje af, affyre fyrværkeri og slukke gadebelysning, og det skal planlægges ned til den mindste lillebitte detalje, hvornår og hvordan vi bygger scener og udstillinger, så det hele bliver bygget rigtigt og til tiden. Og så skal vi jo sørge for alt lige fra walkie talkier til medarbejderne over mikrofoner og højtalere til scenerne til borde, stole og afspærringer på de forskellige venues, siger Pernille Mathiasen.

For Maria Dam, der er i praktik som assisterende produktionskoordinator, er det både overvældende og enormt spændende at være en del af den travle planlægning af årets festival, der byder på mere end 500 kulturaktiviteter, og som fylder alle Odenses gader og stræder med liv, eventyr og poesi i en hel uge.

- Det er vildt sjovt! Jeg får rigtig meget ansvar, og selvom der er rigtig mange ting at holde styr på, så er jeg bare blevet kastet ud i det. Men det er helt perfekt, for jeg elsker at have mange bolde i luften. Og så er det jo bare fedt at prøve at stå på den anden side af en festival, som jeg virkelig har elsket at deltage i som besøgende, siger Maria Dam.

Både Maria Dam og Pernille Mathiasen ser meget frem til uge 34, hvor H.C. Andersens evigt aktuelle univers endnu engang bliver foldet ud i centrum af Odense, og de håber, at de kan nå at opleve bare en smule af festivalen selv, selvom de får rygende travlt med at sørge for, at vores festival bliver både smuk og eventyrlig.