Rejs ud i verden og opdag livet

Mulighederne for at rejse ud og opdage verden har aldrig været større, end de er i dag. Alligevel mener kinesiskfødte Wenjie Li, at vi sagtens kan blive endnu mere nysgerrige på verden omkring os, præcis som H.C. Andersen var det.

21. Juli 2017

(Denne artikel er oprindeligt blevet bragt i Ugeavisen Odense d. 21/7)


Tekst og foto af Maria-Teresa Faurhøj.

Første gang kinesiskfødte Wenjie Li blev introduceret for H.C. Andersens eventyr i sin barndom, var hendes forståelse af Andersen kendetegnet ved en vis skepsis overfor de dystre og mørke fortællinger, som hun hverken forstod eller syntes om.

Det var først mange år senere, at hun skulle genopdage H.C. Andersen og forstå hvilken modernist og verdensmand, han faktisk var, og hvad han kunne lære hende om at rejse ud i verden og opdage livet.

I 2008 flyttede den dengang 29-årige Wenjie Li til Danmark, efter at hendes mand havde fået arbejde på den kinesiske ambassade i København. Opmuntret af folkene på ambassaden begyndte hun på en dansk sprogskole, hvilket skulle vise sig at blive starten på flere års forskning i Andersens eventyr.

- Jeg var meget overrasket og imponeret, da jeg fandt ud af, at H.C. Andersen var sådan en kosmopolit. Han havde et helt andet syn på verden end de fleste mennesker på den tid, og han længtes efter verdenen uden for Europa, forklarer hun og fortsætter:

- Efter at have studeret Andersen stod det klart for mig, at hans eventyr ikke blot er for børn, men for alle mennesker, der har en nysgerrighed efter verden uden for. Jeg synes, at danskere og andre europæere kan blive mere nysgerrige på verden uden for Europa, fortæller Wenjie Li.

Glem ikke at være nysgerrig

H.C. Andersen rejste i udlandet i mere end ti år af sit liv, ligesom han rejste rundt mellem mange steder i Danmark. Andersens liv og kunst var præget af en nysgerrighed, rastløshed og forundringsevne, der især afspejles i eventyrene, hvoraf de fleste skildrer rejser eller overgange. Og det kan mennesker i vor tid i særdeleshed spejle sig i og lære af, mener Wenjie Li.

- Jeg er selv rastløs og rejsende. Jeg flyttede fra Kina for knap ti år siden, og i løbet af min tid i Danmark har min mand og jeg rejst rundt både her i landet og mange europæiske byer. Jeg holder virkelig af H.C. Andersen, fordi vi deler det samme verdenssyn. Vi vægter oplevelser langt højere end materialistiske goder, fortæller Wenjie Li og fortsætter:

- Jeg forstår Andersens rastløshed. Når man har boet og levet det samme sted i nogen tid, opstår der en spontan længsel til at rejse ud. At rejse er den perfekte måde til at få et pusterum fra ens forudsigelige hverdag og til på samme tid at opleve, hvordan andre mennesker lever.

Genopdag H.C. Andersen

Ifølge Wenjie Li er H.C. Andersens værker lige så relevante i dag, som de var på hans egen tid, hvis ikke mere. Hun peger på, at flere europæiske lande bliver mere nationalistiske og konservative og holder sig for sig selv. Ifølge hende minder Andersen os om at åbne os mere mod resten af verden.

- Oplevelser er meningen med livet. Jeg vil mene, at du kommer til at leve et langt rigere og mere komplet liv, hvis du oplever verden omkring dig mest muligt. Jeg er sikker på, at Andersen må have haft det på samme måde, siger hun.

Wenjie Li anbefaler derfor alle, især voksne, at genopdage H.C. Andersen og prøve at se ham som den interessante, sofistikerede, kloge mand, han ifølge Wenjie Li virkelig er.

- Jeg tror ikke, at jeg ville have opnået den samme forståelse for H.C. Andersen, hvis jeg ikke havde læst ham som voksen. Jeg synes, at Andersen fortjener at blive genopdaget som den modernist, han faktisk er, slutter Wenjie Li.

 

Fakta: Syv værdiord & kulturpersonligheder

  • H. C. Andersen Festivals har udvalgt syv værdiord, som er gennemgående for hele festivalen. Ordene er udvalgt som kendetegn for de temaer og problemstillinger som H. C. Andersens eventyr og forfatterskab hovedsageligt kredser omkring. Emner, som det moderne menneske i høj grad kan finde inspiration i. Derudover kendetegner værdiordene H. C. Andersen som person.
  • De syv værdiord er: Mønsterbryderen, Den rastløse og rejsende, Tingenes Magi, Fantasi og evnen til at forudse det uventede, At søge identitet, Anerkendelsestemaet samt Ironiens mesterskab og oplevelse.
  • Syv kulturpersonligheder forholder sig hver især til ét af værdiordene i uge 28-34. De fortæller, hvorfor de mener, at temaet og H. C. Andersen er vedkommende i det moderne samfund – og hvordan de selv finder inspiration i hans værker.
  • Denne uges personlighed er kinesiskfødte Wenjie Li, postdoc ved H.C. Andersen Centret i Odense og samtidig tilknyttet Guangdong University og Foreign Studies i Guangzhou i Kina.
  • Arrangementer under H.C. Andersen Festivals med værdiordet Den rastløse og rejsende: Andersens stemme, Vejen til Sintra m.fl.

 

Foto: Wenjie Li modtog tidligere på året H.C. Andersen Prisen 2017 for sin forskning. Både for ph.d.-afhandlingen "A Study of Chinese Translations and Interpretations of H.C. Andersen's Tales: History and Influence" og for flere videnskabelige artikler om H.C. Andersen og dennes betydning i Kina.