En moderne tid hvor alt forvandler sig

Det er nærmest et krav i det moderne samfund, at man skal forvandle sig og bryde med gamle mønstre, og det kan være en svær proces som menneske.

14. Juli 2017

(Denne artikel er oprindeligt blevet bragt i Ugeavisen Odense d. 12/7)

Af Christel Bæksted.

Det er nærmest et krav i det moderne samfund, at man skal forvandle sig og bryde med gamle mønstre, og det kan være en svær proces som menneske. Men vi kan finde forståelse og genkendelse af os selv som mønsterbrydere i H. C. Andersens historier og forfatterskab. Det mener professor og leder af H. C. Andersen Centret i Odense, Johs. Nørregaard Frandsen – det har han selv fundet.

På universitet møder Johs. Nørregaard Frandsen i sin ungdom en abstrakt verden, som han har det rigtig dårligt med. Han kommer fra et liv som landmand i Vestjylland og føler sig meget utilpas i sin nye, akademiske tilværelse med teoretiske diskussioner. For ham fører de væk fra dét at være menneske.

I bruddet med de vante rammer får H. C. Andersens forfatterskab stor betydning for Johs. Nørregaard Frandsen, da mange af forfatterens værker netop er kendetegnet ved at have mønsterbrud som drivkraft – særligt eventyrene:

- De gav mig et spejl at se i. For jeg har kunne genkende de værditab og tilskrivninger, der er ved at bryde med mønstre. -H. C. Andersen fortæller om forvandlingen, og den pris det har, og det er for mig mønsterbruddet i hans kunst, fortæller Johs. Nørregaard Frandsen.

Han nævner det ikoniske eventyr, Den lille Havfrue, hvor havfruen har en trang til at være noget andet og bryde med de vante mønstre. Hun ønsker en menneskelig sjæl, og kan ikke lade være med at opsøge det. ”Dér er hun jo for mig at se en mønsterbryder, så det vil noget”, siger han.

H. C. Andersen gennemgik også selv et stort, privat mønsterbrud – endda i en tid hvor mønsterbrud ikke var særlig velset og nærmest forbudt. Var man eksempelvis født bonde, så var det dét, man var.

”40 år samme sted – hende, er der noget ved”

Ifølge Johs. Nørregaard Frandsen er H. C. Andersen særdeles vedkommende for det moderne menneske, idet mønsterbrud nærmest er en forudsætning og et krav i samfundet i dag.

- Vi lever i en moderne tid, hvor alt forvandler sig. Hvis du i dag henviser til tradition, og ”sådan plejer vi at gøre”, så er du en færdig kone i dansk politik. Du skal hele tiden henvise til forvandling i stedet, fortæller han, og forsætter:

- Lars Løkke Rasmussen har gudhjælpemig nedsat noget, der hedder ’Disruptionråd’. Og disruption betyder jo pludselige forvandlinger - at bryde det gamle ned. Og overalt i vores moderne samfund hedder det sig eksempelvis, at hvis du har arbejdet samme sted i over syv år, må der været noget galt med dig. For bare 30-40 år siden sagde man: ”Nu har hun arbejdet 40 år samme sted – hende, er der noget ved”.

På Syddansk Universitet bryster man sig iøvrigt af at være mønsterbrydernes universitet, idet omkring 70 procent af de studerende kommer fra ikke-boglige hjem.

- Vi opfordres til mønsterbrud i alle mulige sammenhænge, slår han fast.

At blive menneske blandt mennesker

Derfor kan alle mennesker få gavn af at læse H. C. Andersen i dag og finde forståelse og genkendelse af sig selv. Johs. Nørregaard Frandsen uddyber:

- Det moderne menneske kan holde kursen frem mod det, det til alle tider handler om, nemlig at blive menneske blandt mennesker, fortæller han.

- Det kan være, at du er ensom, står uden for, eller føler dig forurettet - det gør vi alle på et tidspunkt i vores liv, om ikke andet i puberteten. Og når du eksempelvis føler dig forurettet, kan du vide hos H. C. Andersen, at der er noget at slås for, forsætter han.

Derfor kan særligt unge mennesker, der har svært ved at finde sig selv i de enorme, konstante forvandlinger, få meget ud af at læse H. C. Andersen, mener Johs. Nørregaard Frandsen. Og man vil lære, at livet er mangfoldigt, ambivalent og tvetydigt.

Men H. C. Andersen, som var kristen, pegede på, at Guds nåde var for enden af tunnelen.

- I dag vil vi måske sige det på en anden måde; At kærligheden stadig overvinder alt. Kærlighed og tillid. -Det er de store kræfter, som H. C. Andersen skriver om, og det er dem, der stadigvæk gælder. Det er dem, man kan lære af og blive trøstet af, slutter han.

Fakta: Syv værdiord & kulturpersonligheder

  • H. C. Andersen Festivals har udvalgt syv værdiord, som er gennemgående for hele festivalen. Ordene er udvalgt som kendetegn for de temaer og problemstillinger som H. C. Andersens eventyr og forfatterskab hovedsageligt kredser omkring. Emner, som det moderne menneske i høj grad kan finde inspiration i. Derudover kendetegner værdiordene H. C. Andersen som person.
  • De syv værdiord er: Mønsterbryderen, Den rastløse og rejsende, Tingenes Magi, Fantasi og evnen til at forudse det uventede, At søge identitet, Anerkendelsestemaet samt Ironiens mesterskab og oplevelse.
  • Syv kulturpersonligheder forholder sig hver især til ét af værdiordene i uge 28-34. De fortæller, hvorfor de mener, at temaet og H. C. Andersen er vedkommende i det moderne samfund – og hvordan de selv finder inspiration i hans værker.
  • Denne uge forholder professor og leder af H.C. Andersen Centret, Johs. Nørregaard Frandsen sig til værdiordet, Mønsterbryderen.
  • Arrangementer under H.C. Andersen Festivals med værdiordet Mønsterbryderen: Gotikkens H.C. Andersen, Den lille Havfrue m.fl.

 

Foto: Der kan være enorme omkostninger ved at bryde op med gamle mønstre. Og ifølge professor og leder for H.C. Andersen Centret, Johs. Nørregaard Frandsen lærer man at forstå dig selv i processen – det er som at se sig selv i spejlet.