Når Ny Vestergade bliver til Kunstgaden

Under H.C. Andersen Festivals transformeres Ny Vestergade til et samsurium af kulturelle oplevelser i Kunstgaden.

12. Juli 2017

(Denne artikel er oprindeligt blevet bragt i Ugeavisen Odense d. 12/7)

H.C. Andersen Festivals sætter hvert år sit præg på Odenses byliv, måske ingen steder mere end i Ny Vestergade - eller Kunstgaden, som den bliver forandret til under festivalen. Gaden, der til daglig huser blandt andet en bar, en designbutik samt et teater, transformeres til en gade med fyraftensblues og tangoundervisning.

En af initiativtagerne er Dorte Milling, formand for festivalens kunstkomité og ejer af Milling Hotels. Hun fortæller, at baggrunden for Kunstgaden kommer fra lysten til at vække folks nysgerrighed i forhold til, hvad kunst også kan være:

- Vi vil gerne give mennesker, som ikke til daglig er de store forbrugere af kunst, en på opleveren. Kunstgaden inviterer alle syn på kunst, da mødet med kunst ikke altid behøver at være så finkulturelt, fortæller hun og fortsætter i samme åndedrag med at fortælle, hvordan det hele kan lade sig gøre:

- Det er vores ønske at samle hele området, og dette kan kun lade sig gøre på grund af de lokale butiksejere og beboere. Det samarbejde, de hvert år får op at stå, er selve drivkraften bag Kunstgaden. Deres bidrag er uvurderligt, når vi skal lave en helt normal gade om til Kunstgaden.

Improviseret teaterkunst

Blandt de mange optrædende kan man opleve Teater Momentum, som optræder med Hjertets Kanariefugl; et teaterstykke, der udforsker H.C. Andersens tilstedeværelse i vores minder.

Teatrets producent, Anders Skovgaard, er begejstret over de nye rammer stykket får lov til at udfolde sig i under festivalen:

- Til hverdag forsøger vi at skabe magi i en boble, men på Kunstgaden skal magien skabes ud af det blå. Når vi optræder udenfor, med det virkelige liv omkring os, bliver interaktionen med publikum anderledes. Der skabes en umiddelbarhed, når eksempelvis en tilfældig forbipasserende stopper op og ser stykket. De rammer som hersker i teatersalen bliver sprængt og ud af det skabes et rigtig interessant rum for kunsten at udfolde sig i.

Og netop det med at sprænge rammerne er H.C. Andersens store styrke, hvis man spørger Anders Skovgaard:

- Det er min overbevisning, at vi skaber de idoler og helte vi har brug. Det er derfor vi hele tiden genskaber H.C. Andersen, fordi der stadig er brug for ham. Hans eventyr viser os, at de små eksistenser kan overkomme store udfordringer. Det er både skræmmende og befriende på samme tid, fortæller han.