Humoristisk kunst har succes

Hos Kunstgalleriet Odense kan man opleve mere end 375 humoristiske billeder og skulpturer af 39 kunstnere fra hele verden inden for kunstretningen Naivismen. Udstillingen er velbesøgt, og de fleste går derfra i godt humør – og mange, med et kunstværk under armen.

19. June 2018

Christel Bæksted

Af Christel Bæksted

Typisk for naivismen er en umiddelbar fortælle- og farveglæde i værkerne, som er udført i et letgenkendeligt, detaljeret og barnligt billedsprog. Og det smitter af på de mange besøgende. Indehaver af Kunstgalleriet Odense, Bettina Jepsen fortæller, at de i går havde besøg af 172 personer, som alle er gået derfra i godt humør. Og hun er ikke i tvivl om, hvad det er, de godt kan lide ved stilen:

- At de ikke skal tænke så meget - at det bare er morsomt. Man kan høre, når de kommer ind, at enten kan de lide det, eller også kan de ikke – men de fleste de kan. Og de er bare glade, når de går herfra, fortæller hun.

Det har også kunne mærkes på salget i Kunstgalleriet Odense:

- Jeg har solgt rigtig mange. Men det er jo også fordi, det er umiddelbart og morsomt. Du skal ikke spekulere på så meget. Det er barnligt, morsomt og har et glimt i øjet. Og så er det meget farverigt, fortæller Bettina Jepsen.

Nøgen kvinde på for lille stol
Naivismen kendetegnes ved primitive motiver og en stil, der udstråler glæde, fred, nærhed og harmoni. Det kan være alt fra et situationsbillede fra byen, naturen, en kolonihave og folk i humoristiske scenarier. På udstillingen finder man eksempelvis et maleri af en nøgen kvinde på stranden, som skal til at sætte sig i en alt for lille liggestol – og en meget troværdig skulptur af en pose vand med en levende fisk i – nøjagtig som man før i tiden købte fisk til akvariet.

Udstillingen repræsenterer naivistiske kunstnere fra hele verden og tæller blandt andet Brasilien, Sverige, Italien, Tyskland og Danmark.

- Det er en god blanding, og de er meget forskellige, der er ikke to, der ligner hinanden, fortæller Bettina Jepsen.

Udstillingen kan også opleves fredag og lørdag den 25. og 26. august fra kl. 10.00 i Kunstgalleriet Odense.