Alt hvad hjertet kan begære

Forberedelserne til H.C. Andersen Festivals er godt i gang i Nørregade, der i uge 34 fyldes af spektakulære og eventyrlige kulturaktiviteter.

28. Juli 2017

Skovdal Nordic

(Denne artikel er oprindeligt blevet bragt i Ugeavisen Odense d. 26/7)

Start dagen med en gang morgenbrød og tag derefter ud og oplev en rockkoncert, et dukkeværksted, organiske betonskulpturer, eventyrfortællinger på alverdens sprog, levende statuer, en menneskelig jukebox, en videoinstallation eller et nycirkus.

Ja, det lyder som et spektakel, man skal rejse hele verden rundt for at opleve, men i uge 34 kan man nøjes med at gå en tur ned ad Nørregade, hvor alle disse kunstformer vil udfolde sig under H.C. Andersen Festivals.

Og forberedelserne har faktisk været i gang længe hos Ungdomshuset, som er arrangør af aktiviteterne på gaden i løbet af festivalen:

”I månederne op til festivalen gør vi de sidste strategiske ting klar. Det kan være de sidste aftaler med aktører og den slags. I august begynder de mere synlige forberedelser. Her stilles der op, gøres klar og de sidste detaljer bliver indøvet, så vi er helt klar til alle gæsterne i uge 34,” siger Karsten Damgaard, leder af Ungdomshuset.

Førhen skulle der lægges en del flere kræfter i at få et samarbejde med gadens butikker op at stå, da de simpelthen ikke var helt klart over, hvad H.C. Andersen Festivals er:

”Nu ved butikkerne, hvad det går ud på. De kender festivalen, og derfor skal der ikke så meget overtalelse til længere, som der skulle de første år, når man gerne vil lave et samarbejde med dem,” siger Karsten Damgaard.

Hvis man forestiller sig, at forfatteren havde været født i 2005, i stedet for 1805, kunne det være, han havde besøgt Ungdomshuset i sin søgen efter identitet, hvilket flere af hans mest kendte eventyr handler om. Hos Ungdomshuset kan man se flere aktiviteter, en ung Andersen kunne kaste sig over:

”Jeg tror, at han ville gå ind i vores Megaspace, hvor de unge bruger mulighederne med den nye teknologi i et crossover sammen med gammeldags håndværk. En anden gruppe, han måske ville tilhøre, ville være læsegruppen, som er arrangeret i et samarbejde med biblioteket, hvor de unge kan dele deres interesse for især fantasybøger,” slutter Karsten Damgaard.